Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Tranziție Justă, anunță deschiderea oficială a apelurilor de proiecte pentru acțiunea „Sprijinirea tranziției forței de muncă” în cele 6 județe vizate. Agențiile Județene de Ocupare a Forței de Muncă din Dolj, Gorj, Galați, Hunedoara, Mureș și Prahova sunt invitate să depună proiecte în platforma MySMIS 2021/SMIS2021+.
Agențiile Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) din 6 județe (Dolj, Gorj, Galați, Hunedoara, Mureș, Prahova) pot obține finanțare europeană pentru a ajuta oamenii să își găsească un loc de muncă mai bun.
Agențiile Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) pot depune proiecte în parteneriat cu un spectru larg de organizații, inclusiv universități, ONG-uri și companii.
Proiectele pot viza activități precum dezvoltarea de noi competențe, consiliere în carieră și incluziunea socială. Bugetul total alocat este de peste 110 milioane de euro. AJOFM  Galați dispune de o alocare financiară de 14.984.921 euro pentru județul Galați.
Cererile de finanțare se pot depune, în cadrul apelurilor de tip necompetitiv, până la data de 31.03.2025.
Beneficiarii acestor finanțări trebuie să implementeze activitățile proiectului până la data de 31 decembrie 2029.
Mai multe detalii privind Ghidul solicitantului pentru acțiunea „Sprijinirea tranziției forței de muncă” – componenta „Sprijin pentru adaptarea la schimbare a lucrătorilor, întreprinderilor și antreprenorilor” puteți găsi aici: https://mfe.gov.ro/ptj/ghiduri/, în subsecțiunea “Ghiduri solicitant”.
Beneficiarii acestor finanțări trebuie să implementeze activitățile proiectului până la data de 31 decembrie 2029.
Informații de background
Programul Tranziție Justă (PTJ) răspunde nevoilor de investiții definite la nivelul planurilor teritoriale pentru o tranziție justă (PTTJ), elaborate pentru județele Gorj, Hunedoara, Dolj, Galați, Prahova și Mureș, teritorii identificate în anexa D a Raportului de țară aferent anului 2020, pentru a fi sprijinite din Fondul pentru o Tranziție Justă, în perioada de programare 2021 – 2027.
PTJ a fost aprobat de Comisia Europeană prin Decizia nr. C(2022) 9125/02.12.2022, fiind implementat de MIPE prin Autoritatea de Management (AM) pentru Programul Tranziție Justă și Organismele Intermediare (OI), din cadrul Agențiilor de Dezvoltare Regională (ADR).
Fondul de Tranziție Justă (FTJ) – oferă sprijin populației, economiilor și mediului din teritoriile care se confruntă cu provocări socioeconomice majore care decurg din procesul de tranziție către obiectivele Uniunii privind energia și clima pentru 2030, și către o economie a Uniunii neutră din punct de vedere climatic până în 2050. FTJ sprijină obiectivul Investiții pentru ocuparea forței de muncă și creștere economică în toate statele membre.
PTJ dispune de o alocare totală de 2,53 mld. euro (UE și BS) din care aproximativ 2,13 mld. euro reprezintă cofinanțarea din partea UE, iar diferența de 391 mil. euro contribuția națională.
Pentru mai multe detalii și informații actualizate despre despre PTJ, vă invităm să vizitați site-ul MIPE, pagina dedicata PTJ: https://mfe.gov.ro/ptj-21-27/.
 
 
Vă informăm că pagina Programului Traziție Justă, din cadrul site-ului oficial al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene are o nouă prezentare și poate fi accesată la adresa: https://mfe.gov.ro/ptj/despre-program-programare/
Link-uri utile:
Aplicația web care generează machete pentru materialele de informare obligatorii, respectiv resursele necesare pentru ca Beneficiarii să poată crea materialele de comunicare obligatorie (autocolante, panouri, comunicate de presă, plăci) pentru promovarea proiectelor finanțate cu fonduri europene. https://generatormachete.mfe.gov.ro/
Ghidul de identitate vizuală, vizibilitate, transparență și comunicare în perioada de programare 2021-2027 (publicat în Monitorul Oficial nr. 1171/2023) poate fi accesat la adresa: https://mfe.gov.ro/comunicare/strategie-de-comunicare/
Strategia de comunicare și diseminare informațiilor publice referitoare la accesarea fondurilor europene, aprobată prin Hotărårea Guvernului nr. 818/2024, care se regăseşte la adresa: https://mfe.gov.ro/comunicare/strategie-de-comunicare/
Setul de instrumente practice (toolkit) în ceea ce priveste comunicarea privind operațiunile de importanță strategică în perioada 2021-2027, se regăseste la adresa:…..descarcă document

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a publicat versiunile aprobate ale Planurilor Teritoriale pentru o Tranziție Justă în județele Gorj, Hunedoara, Dolj, Mureș, Prahova și Galați.

Obiectivul general al planurilor teritoriale de tranziție justă este de a proteja populația și economia județului în contextul provocărilor tranziției la neutralitatea climatică și de a favoriza valorificarea deplină oportunităților de dezvoltare create de parcursul către o economie cu emisii reduse. Aceste documente strategice vor sta la baza elaborării Programul Operațional Tranziția Justă 2021-2027.

Mecanismul pentru o tranziție justă se va axa pe regiunile și sectoarele cele mai afectate de tranziție, având în vedere dependența lor de combustibilii fosili, sau procesele industriale cu emisii ridicate de gaze cu efect de seră.

Vizitatori: 112
Distribuie: