Parteneriate la nivel de comune

 

ACORDURI DE ÎNFRĂŢIRE ŞI RELAŢII DE COLABORARE ÎNTRE LOCALITĂŢILE JUDEŢULUI GALAŢI ŞI STRUCTURI SIMILARE DIN STRĂINĂTATE

 

 

· Acord de înfrăţire între comuna Costache Negri din judeţul Galaţi şi comuna La Roche Sur Yon, regiunea Pays de la Loire, departamentul Vendee, din Franţa;

· Acord de înfrăţire între comuna Tuluceşti din judeţul Galaţi şi comuna Notre Dame de Bondeville, regiunea Haute Normandie, din Franţa;

· Acord de înfrăţire între comuna Munteni din judeţul Galaţi şi comuna Sablons, regiunea Aquitaine, din Franţa;

· Acord de înfrăţire între comuna Corni din judeţul Galaţi şi comuna Saint Leger du Bourg Denis, departamentul Seine-Maritime, regiunea Haute-Normandie, din Franţa;

· Acord de colaborare între comuna Brăhăşeşti din judeţul Galaţi şi comuna Saint Etienne En Cogles, departementul Ille et Vilaine, regiunea Bretagne, din Franţa;

· Acord de colaborare între comuna Smârdan (satul Cişmele) şi localitatea Vimines, departamentul Savoie, regiunea Rhones-Alpes, din Franţa;

· Relaţii de colaborare între comuna Bălăbăneşti şi comuna Grand Champs des Fontaines, departamentul Mortihan, regiunea Bretagne, din Franţa;

· Protocol de prietenie între comuna Tudor Vladimirescu şi comuna Charnay-les-Macon, departamentul Saone et Loire, regiunea Bourgogne, din Franţa;

· Acord de înfrăţire între comuna Frumuşiţa din judeţul Galaţi şi comuna Limanskoe din Ucraina;

· Acord de înfrăţire între comuna Scânteieşti din judeţul Galaţi şi comuna Novoselskoe din Ucraina;

· Acord de înfrăţire între comuna Băleni şi comuna Amboise, regiunea Pays de la Loire, din Franţa.

În anul 2001 s-au făcut primii paşi în vederea semnării unor acorduri de înfrătire între localităţi ale judeţului nostru şi localităţi din Italia, Spania, Franţa, Republica Moldova şi Ucraina, după cum urmează:

· Oraşul Târgu Bujor, judeţul Galaţi, România – Oraşul Anzola d’Ossola, Italia;

 

· Comuna Cosmeşti, judeţul Galaţi, România – Comuna Castellbell i el Vilar, Regiunea Catalonia, Spania;

 

· Comunele Iveşti şi Schela, judeţul Galaţi, România – comune din Regiunea Haute Normandie, Franţa.

Ca o urmare firească a numeroaselor relaţii de colaborare şi prietenie, care s-au stabilit de-a lungul timpului între România şi Franţa, în luna august a anului 2001, la iniţiativa primarului comunei Boujan sur Libron, departamentul Herault, regiunea Languedoc-Roussillon s-au demarat primele acţiuni în vederea încheierii unui acord de înfrăţire între comuna Scânteieşti – judeţul Galaţi şi localitatea mai sus-amintită.

În anul 2002 s-au făcut demersurile pentru înfrăţirea comunei Lieşti cu comuna Oliva din Spania.

În luna decembrie a anului 2001 proiectele de înfrăţire între localităţile Limanskoe şi Novoselskoe din raionul Reni, regiunea Odesa, Ucraina şi comunele Frumuşiţa şi Scânteieşti din judeţul Galaţi au atins etapa finală şi de asemenea s-au iniţiat relaţii de colaborare în vederea semnării unui acord de înfrăţire între localitatea Satul Nou, raionul Sărata, Odesa şi comuna Lieşti, judeţul Galaţi, România.

Pe 30 martie 2002 s-a semnat un protocol de prietenie între comuna Tuluceşti şi comuna Răzeni din Republica Moldova.

Pentru o informare mai precisă vă prezentăm în continuare date referitoare la relaţiile de colaborare şi de înfrăţire prezentate mai sus:

Acord de înfrăţire între comuna Costache Negri din judeţul Galaţi şi comuna La Roche Sur Yon din Franţa – semnat pe 22 septembrie 1994, acord care a dat naştere unui proiect susţinut de ambele părţi pentru crearea unei reţele de alimentare cu apă care să deservească locuitorii întregii comune. Participarea părţii franceze s-a concretizat pe două planuri:

ajutor tehnic – trimiterea unui specialist pentru a evalua situaţia la faţa locului şi pentru a discuta cu autorităţile române;

ajutor financiar – care, cumulat cu susţinerea venită de la partea română să fie suficient pentru finalizarea proiectului.

Din 1990 până în 1995 s-au primit ajutoare în alimente şi îmbrăcăminte, în 1995 s-au primit donaţii în valoare mai mare de 100 milioane lei (în bani şi utilaje) pentru alimentarea cu apă a comunei; s-a dotat un dispensar uman, infirmiere din La Roche Sur Yon au făcut practică la spitalul din Costache Negri.

 

Pentru şcoală s-au trimis manuale şi materiale didactice. Asociaţia de schimburi naţionale şi internaţionale din La Roche Sur Yon a invitat grupul vocal al comunei Costache Negri, alcătuit din 20 de personae, să susţină concerte în Franţa în anul 2001.

Pe 13 august 2002 este aşteptată vizita unei delegaţii de 19 persoane din Franţa.

Există o sărbătoare “LATITUDE” care se desfăşoară în luna iulie, iar cu acestă ocazie se celebrează relaţiile de înfrăţire cu alte localităţi. În ultimii 4 ani la această sărbătoare a participat şi o delegaţie din comuna Costache Negri.În perioada 27 – 29 iunie 2002 o delegaţie a comunei Costache Negri s-a deplasat în Franţa pentru sărbătoarea “LATITUDE”.

În prezent, în cadrul colaborării româno-franceze, se derulează un proiect prin care se va construi un Cămin Cultural în comuna Costache Negri.

Acord de înfrăţire între comuna Tuluceşti din judeţul Galaţi şi comuna Notre Dame de Bondeville din Franţa – a fost semnat în 1996 şi stipula lărgirea cooperării în domeniul asistenţei categoriilor defavorizate ale populaţiei, în domeniul combaterii fenomenelor de tasare şi al opririi creşterii nivelului apelor subterane.

 

Totodată, de comun acord, părţile au mai hotărât:

să dezvolte colaborarea economică reciproc avantajoasă şi în acest scop vor crea persoanelor fizice şi juridice, care funcţionează legal în localităţile aflate sub jurisdicţia lor, condiţii favorabile pentru activităţile cu caracter comercial;

să promoveze înţelegerea şi cunoaşterea culturii, tradiţiilor şi limbilor ambelor popoare;

să promoveze şi să încurajeze schimburile în domeniul cultural şi să faciliteze cooperarea între grupuri, asociaţii şi instituţii culturale ;

să promoveze şi să încurajeze noi forme de colaborare şi cooperare în domeniul economic, cultural, educaţional, al sănatăţii şi protecţiei mediului înconjurător.

Prima vizită a avut loc în 1994. S-au primit două pompe submersibile pentru puţuri forate în valoare de aproximativ 10.000 franci. Reprezentanţi ai comunei Tuluceşti s-au deplasat de 4 ori în Franţa. S-au primit şi medicamente.

Ultima vizită franceză a avut loc în anul 2001, de Paşte. În septembrie 2001 s-a deplasat în Franţa o delegatie română. În iunie 2002 o delegaţie franceză a venit din nou.

 

Acord de înfrăţire între comuna Munteni din judeţul Galaţi şi comuna Sablons din Franţa – s-a semnat pe 21 decembrie 1995 şi urmăreşte obiectivele:

 

renovarea dispensarului din Munteni;

construirea unui sistem de alimentare cu apă potabilă;

iluminarea publică;

renovarea şi construirea unor drumuri în comună.

Au avut loc vizite anuale ale comunităţii franceze. În septembrie 2001 o delegaţie a comunei Munteni a efectuat o deplasare pe o perioadă de 2 săptămâni în Franţa.

S-au primit: îmbrăcăminte, jucării pentru grădiniţe, 5 calculatoare pentru şcoală, rechizite, ghiozdane, bănci pentru 3 clase (una în fiecare sat al comunei), medicamente, aparatură medicală (stomatologică, 3 incubatoare pentru copii şi paturi pentru spital care ulterior au fost donate Spitalului din Tecuci, biciclete medicinale). Au fost suportate cheltuielile de către partea franceză pentru efectuarea a două operaţii oftalmologice în Franţa pentru doi copii din comună, o proteză pentru un băiat de 21 de ani din Ţigăneşti (85 milioane lei), o casă în satul Ungureni pentru o familie cu mulţi copii (80 milioane lei).

Primăria a efectuat o anchetă socială în urma căreia au fost făcute fişe pentru fiecare familie, inclusiv pentru rromi, (număr de membri, vârstă, sex, necesităţi). În urma accidentului de cale ferată de la Munteni din 20 februarie 2002, în care şi-au pierdut viaţa mai multe persoane, partea franceză s-a oferit să acorde ajutor familiilor afectate.

 

Acord de înfrăţire între comuna Corni din judeţul Galaţi şi comuna Saint Leger du Bourg Denis din Franţa – semnat în anul 1995.

 

În cadrul acestui acord s-a elaborat un proiect bazat pe schimbul de vizite între copiii din cele trei sate ale comunei Corni şi cei din comuna Saint Leger du Bourg Denis.

În 1998, 15 persoane din comună s-au deplasat în Franţa. Delegaţii ale comunei franceze au vizitat România în fiecare an. S-au donat: 3 televizoare, 3 sobe, jocuri de table, rummy pentru Căminul Cultural – în valoare de 50 milioane lei, cărţi pentru Bibliotecă – în valoare de 8 milioane lei. A urmat o nouă donaţie formată din: 2 maşini de cusut, 2 mese de tenis, maşini de spălat, zugrăveala interioară a unui atelier de croitorie, o maşină de 3 tone utilizată de primărie pentru transport.

 

Acord de colaborare între comuna Brăhăşeşti din judeţul Galaţi şi comuna Saint Etienne En Cogles din Franţa – relaţie de colaborare începută în anul 1991. S-au realizat vizite între cele două părţi, iar partea franceză a venit cu ajutoare (rechizite, haine etc.) pentru copiii din satul Cosăţeni, comuna Brăhăşeşti. (46, rue Charles de Gaulle, 34560 Saint Etienne En Cogles, France). Ultima vizită a unei delegaţii franceze a avut loc în anul 1999.

 

Acord de colaborare între comuna Smârdan (satul Cişmele) şi localitatea Vimine din Franţa, relaţie începută în anul 1991 şi în cadrul căreia s-au întocmit proiecte pentru dezvoltarea reţelei de apă potabilă şi pentru îmbunătăţirea condiţiilor în grădiniţa şi şcoala din satul Cişmele.

Francezii au vizitat satul Cişmele de mai multe ori şi vor veni din nou la sfârşitul lunii mai 2002. A fost dotată şcoala din Cişmele cu 4 sobe de teracotă, un cabinet medical rudimentar. În anul 2001 s-a făcut o donaţie de 2500$, bani cu care s-a realizat alimentarea cu apă a şcolii din Cişmele. S-au mai donat medicamente, care ulterior au fost distribuite către localităţile Smârdan, Cişmele şi Mihail Kogălniceanu.

Relaţii de colaborare între comuna Bălăbăneşti şi comuna Grandchamp des Fontaines din Franţa

În 1994 s-a renovat parţial dispensarul din comună cu materiale (1500 bulumaci, ciment) şi asistenţă din partea franceză. În 1995 s-a construit o fosă septică pentru gradiniţă, dispensar şi şcoală. A mai fost construită o fântână, care asigură în prezent alimentarea cu apă potabilă a şcolii. Ultima vizită a francezilor a avut loc în 1999. În prezent relaţiile au stagnat.

Relaţii de colaborare între comuna Tudor Vladimirescu şi comuna Charnay-les-Macon din Franţa, iniţiate în anul 1991 – şi-au găsit concretizarea în proiecte de colaborare referitoare la construirea unui dărac, a unei fabrici de lapte şi a unui sistem de alimentare cu apă potabilă care să deservească locuitorii întregii comune.

Francezii au vizitat comuna Tudor Vladimirescu în fiecare an. S-au donat materiale pentru dotarea unui cabinet stomatologic complet, rechizite petru copii şi cărţi pentru bibliotecă. În anul 2002, o delegaţie a comunei Tudor Vladimirescu a efectuat o vizită în Charnay-les-Macon, ocazie cu care s-a semnat un Protocol de prietenie între cele două comune (9 mai 2002).

 

Acord de înfrăţire între comuna Băleni şi comuna Amboise din Franţa – semnat la 13 iulie 1992.

 

Francezii au venit cel puţin o dată în fiecare an şi au adus rechizite, material sportiv, panouri de baschet, plase pentru handbal, mingi de fotbal, medicamente, îmbrăcăminte. S-au donat 15 000 FF cu care a fost renovat parţial dispensarul uman. Între anii 1999-2000 au mai fost donaţi 25 000 FF, care au fost folosiţi la achiziţionarea unei pompe pentru instalaţia de apă a comunei.

În vara anului 2001 învăţătoarea şi agentul fiscal din comună au efectuat o vizită în Franţa pe cheltuiala francezilor. În luna martie 2002 a fost primit un ajutor în medicamente.

 

Distribuie:
Anterior Hotãrârea nr. 10

Link-uri Utile

Biblioteca „V.A.Urechia” Galati

TUR VIRTUAL

cjgalati.ro © 2023