CONSILIUL JUDEŢEAN GALAŢI implementează proiectul Proiectare pentru consolidarea, restaurarea, reabilitarea și punerea în valoare a Casei Memoriale ”Costache Negri”
Memoria locurilor marcate de semnificații istorice merită a fi perpetuată de-a lungul timpului. Una din mărturiile istorice din județul Galați este casa lui Costache Negri, monument emblematic pentru istoria Revoluției pașoptiste, aceasta a fost clasată ca monument istoric în anul 1943, urmând a fi muzeu. Investițiile pe care le necesită, pentru consolidarea, restaurarea și reabilitarea imobilului, alături de punerea lui în valoare în condiții modern, au stat la baza unei cereri de finanțare a Consiliului Județean Galați.
Proiectul a obținut finanțare în cadrul sesiunii Timbrul Monumentelor Istorice (TMI), subprogramul Proiectare (elaborarea documentațiilor tehnice pentru intervenții asupra monumentelor istorice), contractul de finanțare fiind semnat cu reprezentanții Institutului Național al Patrimoniului în data de 10.05.2021.
Proiectul este implementat de UAT Judeţul Galaţi prin Consiliul Judeţean Galaţi – în calitate de lider, în parteneriat cu UAT Comuna Costache Negri prin Consiliul Local al Comunei Costache Negri și Muzeul de Istorie ”Paul Păltănea” Galați.
Scopul proiectului: elaborarea atât a documentațiilor tehnico-economice pentru toate fazele de proiectare ca primă etapă a investiției de consolidare, restaurare, reabilitare și punere în valoare a monumentului istoric Casa Memorială ”Costache Negri”, cât și a unui plan de revitalizare și promovare a obiectivului istoric cu sprijinul și în baza nevoilor identificate la nivelul comunității locale din județul Galați și în special din comuna Costache Negri.
Durata de implementare a proiectului este de 6 luni, în perioada mai – octombrie 2021.
Bugetul total al proiectului este de 152.900 lei din care 137.300 lei finanţare nerambursabilă și 15.600 lei contribuția proprie a UAT Județul Galați.
Lansarea proiectului a avut loc în data de 25 iunie 2021, eveniment care a reunit reprezentanți ai partenerilor și mass-media locală și unde a fost realizată și o scurtă prezentare a proiectului.
De asemenea, proiectul prevede o serie de activități atât în ceea ce privește realizarea documentației tehnice (DALI, expertiză, proiect tehnic și detalii de execuție – avizate de Ministerul Culturii), cât și organizarea unor evenimente pentru punerea în valoare a monumentului, cum ar fi:
- Ziua Porților Deschise – în fiecare joi, din a II-a săptămână a lunii, ora 10:30 – eveniment unde sunt prezentate adevărate lecții de istorie pentru vizitatori;
- dezbateri publice în vederea consultării și colectării de informații privind promovarea și valorificarea durabilă a monumentului istoric în rândul locuitorilor comunei Costache Negri;
- consultări publice constând în completarea unui chestionar de către potențialii vizitatori pentru a evalua, analiza și adopta un Plan de valorificare a monumentului.
- Inchidere
Pentru informații suplimentare, persoana de contact este doamna Laura – Delia Angheluță, manager de proiect, telefon: 0236 302536 și e-mail: ddr@cjgalati.ro.